Do góry

Newsy

Najczęstsze błędy, jakie popełniamy, przygotowując jajka

Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich podania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Aby były naprawdę smaczne, unikajcie błędów, o których piszemy poniżej.

Fot. 123RF/Picsel

Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Niestety, przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń pamięci oraz podnoszenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Tymczasem okazuje się, że jedząc jaka dostarczamy do naszego organizmu sporą dawkę witamin i substancji odżywczych, które ułatwią odchudzanie, a nawet obniżą poziom złego cholesterolu. Trudno więc znaleźć argumenty, mające przemawiać za wykluczeniem ich z diety.

Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób ugotować jajka, aby nasze potrawy były nie tylko zdrowe, ale i smaczne. W zależności od tego, w jaki sposób chcemy je przygotować, możemy popełnić kilka błędów. Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym za każdym razem stworzysz perfekcyjne danie z jajkami w roli głównej.

1. Jajka sadzone

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie jajek sadzonych to jedno z najprostszych zadań kuchennych, jednak także i w tym wypadku można popełnić kilka błędów. Przede wszystkim, wielu z nas zbyt wcześnie wbija jajka na patelnię, co skutkuje ich nierównomiernym podsmażeniem. Jeśli nie chcesz, aby jajka miejscami były przypalone, podczas gdy w innych wciąż pozostaną surowe, upewnij się, że twoja patelnia jest dobrze rozgrzana.

Ponadto, warto również pamiętać, aby zawsze przykrywać patelnię, na której smażymy jajka. W ten sposób sprawisz, że ciepło będzie równomiernie rozprowadzone i unikniesz zaserwowania jajek, które będą przypalone od spodu i wciąż surowe z wierzchu.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Edwardsz 14 marca nie piszecie do jakiej wody wkladac jajka czy do zimnej jeszcze czy juz zagotowanej I od kiedy liczyc czas gotowania ich czy jak sie wlozy do zimnej I zacznie sie woda gotowac, pytam poniewaz jak wlaozy sie jajka do wody gotujacej to one lubia peknac, prosze o odpowiedz, dziekuje

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kwiatek83 11 marca Z tego co wiem, żółtko traci swoje właściwości jeżeli jest ścięte zbyt mocno, jeżeli to prawda to nie powinno się robić jaj na twardo. Po drugie, żeby zrobić idealną jajecznicę należy oddzielić żółtko od białka i najpierw usmażyć białko, jak już białko jest odpowiednio ścięte, dopiero wrzucamy żółtko i wtedy podsmażamy je do odpowiedniej konsystencji, ale tak żeby nie było ścięte.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eluchap 11 marca Jak zawsze ciekawy, przydatny artykuł.

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń