Najlepsze przepisy na cukinię

Jeśli myślałeś, że wino lub piwo mogą mieć zgubny wpływ na twoje zdrowie, najpewniej nie słyszałeś jeszcze o tych alkoholach. Oto lista trunków, których nigdy nie chciałbyś znaleźć w swoim kieliszku.

W różnych zakątkach świata produkuje się zaskakujące trunki, których wypicie może oznaczać tylko dwie rzeczy: niczym niepochamowaną odwagę lub szaleństwo. Alkohole te są niezwykle niebezpieczne, a jednocześnie bardzo obrzydliwe. Chociaż znadują one swoich amatorów, możemy założyć się, że większość osób przy zdrowych zmysłach odmówiłaby ich wypicia. Przekonajcie się dlaczego, przeglądając nasz ranking najdziwniejszych i najbardziej niebezpiecznych alkoholi na świecie.

1. Wino wężowe

Jeśli podróżowaliście kiedyś po Chinach lub Wietnamie, istnieje szansa, że natknęliście się na ten mrożący krew w żyłach alkohol. Wino wężowe przygotowuje się poprzez umieszczenie gada w butelce i zalanie go winem ryżowym. Po pewnym czasie jad przesiąka do alkoholu, chociaż za sprawą etanolu przestaje być zabójczy. Niemniej, wypicie takiego drinka z pewnością gwarantuje spory zastrzyk adrenaliny. Co więcej, Azjaci wierzą, iż takie wino ma właściwości uzdrawiające i wzmacniające.

Jak wiadomo, im więcej procentów, tym bardziej niebezpieczny staje się alkohol. Istnieją wódki, w których zawartość alkoholu zdecydowanie przekracza powszechnie przyjętą normę, a ich wypicie może nie tylko szybko zwalić nas z nóg, ale również wyrządzić poważne obrażenia. Wśród trunków o niezwykle wysokiej zawartości alkoholu znajdują się między innymi: Bacardi 151 (75%), Devil Springs (80%) oraz Everclear (nawet 95%). Na wszelki wypadek, darujcie sobie ich degustację.

 

Ponoć alkohol da się wyprodukować z wszystkiego. Ale czy wiedzieliście, że to „wszystko" obejmuje także mewy? Produkcją takiego napoju wsławili się Eskimosi, zamieszkujący koło podbiegunowe. Przygotowują je, zalewając ptasie mięso wodą, a następnie oczekując aż napój odpowiednio sfermentuje. Z pewnością nie jest to drink, którego chcielibyście spróbować.

Wódka doprawiona jadem skorpiona? Owszem, takie rzeczy są możliwe. Skorpionówka bywa najczęściej serwowana w krajach azjatyckich, chociaż spotkacie ją również w Ameryce Południowej. Czy jest ona niebezpieczna? Raczej nie, gdyż podobnie jak w przypadku wina z węży, śmiertelnie niebezpieczny jad zostaje zneutralizowany przez alkohol.

Koczownicze ludy Azji Centralnej rozsmakowały się w kumysie - alkoholu produkowanym ze sfermentowanego mleka końskiego. Ponoć napój ten ma szalenie pozytywny wpływ na organizm, jednak my wolelibyśmy jednak wypić po prostu szklankę mleka.

Z pewnością wielu z was próbowało meksykańskiej tequili. Czy wiedzieliście jednak, iż ma ona także swój mocniejszy odpowiednik? Nazywa się on Mezcal i swoją siłą może zwalić z nóg największego twardziela. Trunek ten ma aż 75% alkoholu, a do jego produkcji wykorzystuje się agawy. W butelkach Mezcalu pływają również gąsienice gusanos, które uznaje się za potężny afrodyzjak.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Czebureki domowe

Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...

Odsłon: 67456

60 min
87
>60 min
22
60 min
5
Ciasta Mini tarty z dżemem i śliwkami

Na cienkim, kruchym cieście kwaśne śliwki zatopione w słodkim dżemie morelowy...

Odsłon: 442

>60 min
4
Sałatki Fasolka szparagowa z masełkiem czosnkowym

Zielona fasolka szparagowa podana z czosnkiem i masełkiem to doskonały dodate...

Odsłon: 281

15 min
4
Ciasta Szarlotka z pokrywki

Szarlotka "z pokrywki" to ciekawy pomysł na szybkie przygotowanie znanego pol...

Odsłon: 6718

30 min
11