Ewa_Gotuje

Ogórki gruntowe, mon amour

Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno?

Fot. 123RF/Picsel

Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd...

Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A, C, B6 - ale za to spore ilości K, która hamuje rozwój różnych nowotworów.

 

Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na askorbinazę, która zabija witaminę C. Dlatego też nie należy łączyć ogórków z pomidorami, bowiem taka sałatka będzie pozbawiona witaminy C, w którą obfitują pomidory. Na szczęście jest ratunek - wystarczy skropić sałatkę sokiem z cytryny.

 

Ogórki są dość ciężko strawne, ale szczypta soli może im nadać lekkości. Natomiast sam sok z ogórków działa oczyszczająco - i nie mówimy tu wcale o wodzie spod kiszonych, która jest doskonałym lekarstwem na kaca. Świeże ogórki to także doskonały kosmetyk. Mają to samo PH co nasza skóra i łagodzą podrażnienia, nawilżają, tonizują i odświeżają cerę.

 

Ogórki doceniono już 7000 lat temu w odległej Persji. Nim trafiły do Polski - zdobyły szacunek u antycznych mędrców. Juliusz Cezar uważał, że mają wpływ na intelekt i wigor, zaś Arystoteles polecał, by żony mężów, którym brakowało namiętności, stosowały sałatkę z ogórków jako remedium na chłód w małżeńskiej alkowie.

 

Gdy już trafiły do Polski leczono nimi chorobę morową i gorączkę. Logicznie rzecz ujmując ogórek bogaty w wodę może zapobiegać odwodnieniu, jednak średniowieczni Polacy wykorzystywali ogórki nieco inaczej. Otóż wkładano je do łóżka gorączkującego dziecka w nadziei, że ogórek wypije chorobę.

 

Przez cały rok na rynku dostępne są ogórki szklarniowe, jednak to na gruntowe czekamy z utęsknieniem. I nic dziwnego, są przede wszystkim smaczniejsze - oraz zdrowsze, bo hodowane pod gołym niebem. Zazwyczaj je kisimy i tu popełniamy błąd. Ogórki gruntowe doskonale nadają się na każdą sałatkę ogórkową.

 

Przede wszytkim powędrują do mizerii, znajdą swoje miejsce w sałatce greckiej, a także solo, jako orzeźwiająca przekąska, oprószona solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Doskonałym pomysłem na ogórki gruntowe jest podanie ich z winegretem. Podajemy unikalny przepis!

 

Ogórki gruntowe all'aceto balsamico

4-6 ogórków gruntowych
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
miód, pieprz, sól

 

Ogórki myjemy obieramy i kroimy w plasterki. W szklance lub specjalnym shakerze łączymy 4 łyżki oliwy łyżkę octu balsamicznego i łyżeczkę płynnego jasnego miodu. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy dokładnie i zalewamy ogórki. Do winegretu możemy dodać ząbek czosnku lub kawałek ostrej chili.

 

Polecamy też inne zastosowania ogórków

Tzatziki - kliknij!

 

Małosolne pepperoni - kliknij!

 

 

Pałki z kurczaka z ogórkami - kliknij!

 

Nie masz czasu na gotowanie? Poznaj 10 potraw, które przygotujesz w kwadrans! Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 6036

60 min
26
30 min
3
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 230

30 min
5
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3