Boże Narodzenie na słodko

Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami!

Sernik z rodzynkami. Bez spodu

Składniki:

  • 1 kg sera białego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 8 jaj

Wykonanie:

Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.
Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć, stopniowo dodając żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Po otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać na jednolitą konsystencję, po czym wmieszać budyń, wymieszany z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch sernika przyozdobić lukrem cytrynowym.

Lukier cytrynowy

Składniki:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1-2 cytryn

Wykonanie:
Cukier z sokiem z cytryny zmiksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto kokosowe bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...

Odsłon: 230

30 min
3

Przepis dnia

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

Odsłon: 3082

60 min
25
Ciasta Piernik wileński z mąki żytniej

Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....

Odsłon: 4028

>60 min
8
>60 min
10
Dania główne Czeskie sznycle

Czeskie sznycle to klasyczne kotlety z drobiowego mięsa, ale w bardzo nietypo...

Odsłon: 16801

30 min
15