Boże Narodzenie na słodko

Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami!

Sernik z rodzynkami. Bez spodu

Składniki:

  • 1 kg sera białego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 8 jaj

Wykonanie:

Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.
Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć, stopniowo dodając żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Po otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać na jednolitą konsystencję, po czym wmieszać budyń, wymieszany z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch sernika przyozdobić lukrem cytrynowym.

Lukier cytrynowy

Składniki:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1-2 cytryn

Wykonanie:
Cukier z sokiem z cytryny zmiksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Pychotka bożonarodzeniowa

Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...

Odsłon: 14173

>60 min
16
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 1642

>60 min
19
Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 2430

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 6511

30 min
4