W ósmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na japoński sernik.

Jiggly cheesecake (sernik japoński)
250 g serka śmietankowego
50 g masła
100 ml mleka
6 jajek
60 g mąki pszennej
20 g skrobi kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny
140 g drobnego cukru

Sos pomarańczowy do sernika
5-6 pomarańczy
4-5 łyżek cukru
100 ml likieru pomarańczowego
miód akacjowy do smaku

Jiggly cheesecake (sernik japoński)
W kąpieli wodnej połączyć serek, masło i mleko. Schłodzić. Oddzielić żółtka od białek. Do masy serowej dodać żółtka, mąkę, skrobię, sok z cytryny i 40 g drobnego cukru do wypieków. Resztę cukru ubić z białkami na sztywną pianę. Połączyć obie masy. Przelać do tortownicy z papierowymi rantami (średnica 20 cm). Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 200°C. Po 17 minutach temperaturę obniżyć do 135°C i piec przez 30 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Sos pomarańczowy do sernika
Wycisnąć sok z pomarańczy. Cukier skarmelizować, połączyć z likierem i sokiem. Dodać miód akacjowy do smaku. Doprawić skórką z pomarańczy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

Odsłon: 35905

30 min
46
15 min
5
Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

Odsłon: 6059

60 min
15
30 min
14
Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

Odsłon: 908

60 min
6