Dania jednogarnkowe

Triki, dzięki którym owoce i warzywa dłużej zachowają świeżość

Z pewnością nie raz zdarzyło wam się kupić nieco więcej jedzenia, niż potrzebujecie. Nie ma się co przejmować, dzięki naszym poradom produkty spożywcze zachowają świeżość na znacznie dłużej.

Fot. 123RF/Picsel

Po raz kolejny musisz wyrzucić jedzenie, ponieważ kupiłeś zbyt dużo? A może po prostu zapomniałeś o niektórych produktach, które po kilku dniach spędzonych w lodówce już do niczego się nie nadają? Mamy dla ciebie kilka trików, dzięki którym różnego rodzaju produkty spożywcze zachowają świeżość zdecydowanie dłużej.

1. Przechowuj pomidory szypułką w dół

Co bardzo ważne, pomidorów nigdy nie wkładamy do lodówki, gdyż w ten sposób tracą one wyjątkowy smak oraz konsystencję. Warzywa te powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej, układając je w ten sposób, aby zielona szypułka była skierowana w dół. Ten prosty trik sprawi, że zachowają one świeżość zdecydowanie dłużej.

2. Zaopatrz się w pochłaniacz etylenu

Etylen jest substancją, która przyśpiesza dojrzewanie oraz gnicie zielonych warzyw takich jak sałata, brokuły, szparagi lub ogórki. Jeśli chcemy przechowywać je w pobliżu gruszek, pomidorów, jabłek lub bananów (czyli produktów wydzielających etylen), powinniśmy zaopatrzyć się w pochłaniacz etylenu. Umieszczenie w lodówce tego niewielkiego urządzenia, przypominającego pochłaniacz zapachów, sprawi, że wasze owoce i warzywa na dłużej zachowają świeżość.

3. Zieleninę owiń papierowym ręcznikiem

Kupując sałaty lub różnego rodzaju zioła zwykle musimy liczyć się z tym, że należy je zużyć bardzo szybko, gdyż wystarczą zaledwie 1-2 dni w lodówce, by liście zaczęły więdnąć. Jak temu zapobiec? Sałatę lub zioła owiń papierowym ręcznikiem, który pochłonie zbędną wilgoć, zapobiegnie ich gniciu i sprawi, że pozostaną świeże nawet przez tydzień.

4. Przechowuj banany osobno

Jak już wcześniej wspominaliśmy, banany wytwarzają bardzo dużo etylenu, co sprawia, iż warzywa i owoce przechowywane razem z nimi szybciej się psują i tracą świeżość. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie znalezienie dla bananów osobnego pojemnika. Aby banany nie traciły świeżości, ich końcówki należy obwinąć folią spożywczą.

5. Ogórki trzymaj poza lodówką

Mogłoby się wydawać, iż naturalnym miejscem na przechowywanie ogórków jest lodówka. Jednak podobnie jak w przypadku pomidorów, powinniśmy trzymać je w temperaturze pokojowej. Chłód sprawia, że ogórki stają się gorzkie i wodniste. Co więcej, znacznie szybciej się psują.

6. Marchewki przechowuj w wodzie

Niewiele osób wie o tym, że marchewka dłużej pozostanie jędrna i chrupiąca, jeśli będziemy przechowywać ją w pojemniku wypełnionym wodą. Pamiętajmy jednak, że przed umieszczeniem ich w kąpieli, powinniśmy usunąć wszystkie zielone końcówki i kłącza.

7. Nigdy nie trzymaj grzybów w plastikowych torebkach

Z pewnością nie raz zauważyłeś, że grzyby przechowywane w foliowych torebkach bardzo szybko gniją i pleśnieją. Chcąc zachować ich świeżość na dłużej, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie ich w papierowym opakowaniu w chłodnym i suchym miejscu.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Świąteczny Likier Mandarynkowy

To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...

Odsłon: 19

15 min
2
Ciasta Noc w Paryżu

Szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci twoich gości? Mamy dla Ciebie prze...

Odsłon: 2338

60 min
6
Sałatki Sałatka szopska

To pyszna sałatka szopska, w Bułgarii podawana z serem bułgarskim, w towarzys...

Odsłon: 35

15 min
2
15 min
2
60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Na czym polega system automatycznego dozowania detergentu w pralkach Electrolux?

Nowoczesne pralki Electrolux są wyposażone w zaawansowane technologie, które mają na celu poprawę efektywności prania oraz wygody użytkowania. Jedn...

0
Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

14
Ewa gotuje Ewa gotuje: Dyniowy forszmak z kociołka, krokiety z fetą i szpinakiem, ciasteczka maślane

W kuchni Ewy Wachowicz pomysły na pyszne dania nigdy się nie kończą. Tym razem nie zabraknie gotowania na świeżym powietrzu, na pierwsze danie prow...

0
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

8