Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier jajeczny czyli ajerkoniak zawsze przygotowuję według rodzinnej receptury. Przepis bardzo prosty, a likier bardzo smaczny, nie za rzadki i nie za gęsty po prosu pyszny. Zależnie od ilości jajek, cukru, gatunku alkoholu, likier może być gęsty lub rzadszy.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4161
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416441
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4161
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416441
Składniki
Oddzielam białka od żółtek. Ubijam mikserem żółtka z cukrem i wanilią (z przekrojonej laski wanilii wyjmuję ziarenka nożem). Ubijam na puszystą masę. Cały czas ubijając dolewam mleko z puszki oraz mleko 3,2 %. Następnie ciągle mieszając mikserem na najniższych obrotach stopniowo dolewam spirytus i wódkę czystą. Po dokładnym połączeniu likier przelewam do butelek i wkładam najlepiej do lodówki lub w chłodne miejsce.
Ajerkoniak gotowy do rozlania do butelek.