Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier jajeczny czyli ajerkoniak zawsze przygotowuję według rodzinnej receptury. Przepis bardzo prosty, a likier bardzo smaczny, nie za rzadki i nie za gęsty po prosu pyszny. Zależnie od ilości jajek, cukru, gatunku alkoholu, likier może być gęsty lub rzadszy.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8023
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 355
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3509
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 633
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8023
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 355
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3509
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 633
Składniki
Oddzielam białka od żółtek. Ubijam mikserem żółtka z cukrem i wanilią (z przekrojonej laski wanilii wyjmuję ziarenka nożem). Ubijam na puszystą masę. Cały czas ubijając dolewam mleko z puszki oraz mleko 3,2 %. Następnie ciągle mieszając mikserem na najniższych obrotach stopniowo dolewam spirytus i wódkę czystą. Po dokładnym połączeniu likier przelewam do butelek i wkładam najlepiej do lodówki lub w chłodne miejsce.
Ajerkoniak gotowy do rozlania do butelek.