Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na dobrą babkę czekoladową jest jak mała czarna – każda z nas powinna ją mieć! Ciasto jest idealne dla miłośników czekolady, a aksamitna glazura i delikatny akcent ciastek Oreo nadają babce świątecznego charakteru. Dasz się skusić?
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Składniki
Foremkę do pieczenia (ok. 25 cm) dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułka tartą. Odstaw na bok.
W dużej misce ucieraj masło z cukrem przez około 2-3 minuty na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier i wbij jajka. Następnie ucieraj, w międzyczasie zeskrobując boki i dno miski. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao w proszku, budyń i sodę. Na zmianę dodawaj sypkie składniki z maślanką i mieszaj, aż się połączą. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj i wylej ciasto do formy. Piecz babkę przez 50-60 minut w 180°C (do suchego patyczka). Następnie wyjmij z pieca, odstaw na 15 minut, wyjmij z formy i wystudź.
Wykonaj polewę. W garnku podgrzej wodę z masłem i poczekaj, aż masło się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia, dodaj kakao oraz cukier i mieszaj, aż powstanie gładki, gęsty krem. Następnie wrzuć laskę wanilii lub tylko jej ziarna oraz śmietanę i wymieszaj. Lukier powinien mieć lejącą konsystencję. Wyjmij wanilię z polewy i polej lukrem babkę, a wierzch posyp pokruszonymi ciastkami Oreo.