Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwinka - królowa majowych zup - lekka, szybka w przygotowaniu, prosta i pyszna.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4977
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13451
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5850
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7559
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4977
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13451
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5850
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7559
Składniki
Z botwinki odkroić buraczki, obrać i pokroić w kostkę. Z liści odciąć fioletowe łodyżki i pokroić na drobne kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Marchewkę buraczki i łodyżki włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wywarem i gotować przez ok 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zupę posolić. Liście botwinki posiekać, dodać do zupy, w razie potrzeby dolać wody. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy odlać trochę płynu, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Czosnek i koperek posiekać, dodać do zupy wraz z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, chwilkę podgotować i wyłączyć ogień.