Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwinka - królowa majowych zup - lekka, szybka w przygotowaniu, prosta i pyszna.
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 153
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 170
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 223
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 153
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 170
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 223
Składniki
Z botwinki odkroić buraczki, obrać i pokroić w kostkę. Z liści odciąć fioletowe łodyżki i pokroić na drobne kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Marchewkę buraczki i łodyżki włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wywarem i gotować przez ok 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zupę posolić. Liście botwinki posiekać, dodać do zupy, w razie potrzeby dolać wody. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy odlać trochę płynu, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Czosnek i koperek posiekać, dodać do zupy wraz z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, chwilkę podgotować i wyłączyć ogień.