Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik to wspaniały, letni posiłek, który jest lekki, ale sycący. Ich głównym składnikiem są czerwone buraczki, jogurt oraz kefir, chrupiący, zielony ogórek, rzodkiewki, a także obfita porcja świeżych ziół. Świetne dopełnienie stanowią ugotowane na twardo jajka i świeży, posiekany szczypiorek.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 64
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 785
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 64
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 785
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Składniki
Do wykonania chłodnika możesz użyć gotowanych lub surowych buraków. Jeśli preferujesz gotowane warzywa, ugotuj je w mundurkach i wystudź. Obierz buraczki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Rzodkiewki i ogórki zielone także zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce.
Połącz wszystkie płynne składniki: kwaśną śmietanę (możesz ją lekko ubić), śmietanę lub jogurt, kefir, sok z kiszonych ogórków i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wlej płynną mieszankę do buraczków i wymieszaj, aby połączyć. W razie potrzeby posmakuj i ponownie dopraw solą, pieprzem lub octem.
Wstaw chłodnik do schłodzenia do lodówki. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, posypany posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.