Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik to wspaniały, letni posiłek, który jest lekki, ale sycący. Ich głównym składnikiem są czerwone buraczki, jogurt oraz kefir, chrupiący, zielony ogórek, rzodkiewki, a także obfita porcja świeżych ziół. Świetne dopełnienie stanowią ugotowane na twardo jajka i świeży, posiekany szczypiorek.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 199
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 713
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3559
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 733
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 199
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 713
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3559
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 733
Składniki
Do wykonania chłodnika możesz użyć gotowanych lub surowych buraków. Jeśli preferujesz gotowane warzywa, ugotuj je w mundurkach i wystudź. Obierz buraczki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Rzodkiewki i ogórki zielone także zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce.
Połącz wszystkie płynne składniki: kwaśną śmietanę (możesz ją lekko ubić), śmietanę lub jogurt, kefir, sok z kiszonych ogórków i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wlej płynną mieszankę do buraczków i wymieszaj, aby połączyć. W razie potrzeby posmakuj i ponownie dopraw solą, pieprzem lub octem.
Wstaw chłodnik do schłodzenia do lodówki. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, posypany posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.