Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka przekąska na weekend? A może słodki deser dla niespodziewanych gości? Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkiem to doskonała propozycja.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1435
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5954
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8877
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18765
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1435
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5954
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8877
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18765
Składniki
Rozpocznij od przygotowania nadzienia. Obierz jabłka ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w średnią kostkę. Dodaj cynamon i cukier. Wymieszaj.
Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, trzeba je przygotować do nadziewania. Kształt właściwie zależy od Twojej wyobraźni, ale jeśli chcesz przygotować finezyjne ciastka z ciasta francuskiego z jabłkiem, podziel je na równe kwadraty o długości i szerokości ok. 8-10 cm.
Złóż każdy kawałek na pół, aby otrzymać trójkąt. Trzymając przed sobą długi bok po lewej stronie, a wierzchołek po prawej, natnij brzegi ok. 1 cm od krawędzi. Ważne, aby nie nacinać ciasta wzdłuż brzegów do samego końca. Zostaw ok. pół centymetra przerwy.
Rozłóż wszystkie kwadraty. Górny brzeg przełóż na dolny, a dolny na górny. W ten sposób uzyskasz ciekawy kształt z ramką, a środkowa część ciasta służy do wypełnienia.
Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałóż przygotowane wcześniej nadzienie z jabłek, cukru i cynamonu. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi każdego ciastka. Opcjonalnie możesz udekorować ciasto francuskie cukrem. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni z włączoną grzałką górną i dolną.