Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie przepisy, do których często wracamy z sentymentem. Niewątpliwie jednym z nich jest blok czekoladowy. Ten prosty deser, który przygotujemy bez użycia piekarnika, królował na naszych stołach w czasach PRL-u podczas świąt i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego autorskiego programu "Ewa gotuje" zdradziła, jak sama przygotowuje ten nieziemsko smaczny deser.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 359
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11151
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3871
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1336
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 359
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11151
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3871
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1336
Składniki
Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie do wody z cukrem dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagotowujemy. Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku, połamane orzechy, herbatniki i bakalie. Składniki mieszamy.
Spód formy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wyścielamy papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewamy do formy.
Blok czekoladowy przed podaniem schładzamy przez minimum 3-4 godziny w lodówce.