Ciasto francuskie z truskawkami można upiec szybko z wykorzystaniem 2 rolek półproduktu. Przygotowanie domowego ciasta francuskiego zajmuje nieco czasu, ale to o wiele smaczniejszy (bo z prawdziwym masłem) wariant!
Ciasto francuskie z truskawkami
Składniki
- 250 g masła
- 100 ml wody
- pół łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej
- 250 g truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- sok z ½ cytryny
Składniki
- 250 g masła
- 100 ml wody
- pół łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej
- 250 g truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- sok z ½ cytryny
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Etapy przygotowania
Połącz osoloną wodę z mąką i 50 g płynnego masła. Zagnieć na gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Resztę masła (w temperaturze niżej od pokojowej, ale nie twarde) rozwałkuj pomiędzy dwiema warstwami pergaminu na prostokąt o grubości około 1 cm. Włóż go na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzone rozwałkuj na placek na tyle duży, by można owinąć nim szczelnie płat masła. Stwórz z ciasta z masłem „kopertę” i szczelnie połącz jej brzegi.
Rozwałkuj ją na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i odłóż na 2 godziny do lodówki. Powyższą procedurę powtórz kilkukrotnie, za każdym razem odkładając ciasto na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na nieduże kawałki, zasyp cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zaczną puszczać sok, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm i pokrój na prostokąty – takie, by dłuższy bok był dwukrotnością krótszego. Na połówkę prostokąta nałóż porcję truskawek. Drugą ponacinaj, pozostawiając margines ciasta o szerokości 1-2 cm. Złóż każdy prostokąt ciasta na pół i sklej jego brzegi.
Ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw w piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175°C. Piecz przez kolejnych 10 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_12/1243aabf3312589cde99d539cdd707e6-sm.jpeg)
Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 24350
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 571
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_12/1243aabf3312589cde99d539cdd707e6-sm.jpeg)
Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 24350
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_13/98259f75b333d3766d70def47d3b6723-sm.jpg)
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 571
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_06_03/3cda8e64222c6e6a5cc640c6bf50730b-lg.png)
Składniki
- 250 g masła
- 100 ml wody
- pół łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej
- 250 g truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- sok z ½ cytryny
Połącz osoloną wodę z mąką i 50 g płynnego masła. Zagnieć na gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Resztę masła (w temperaturze niżej od pokojowej, ale nie twarde) rozwałkuj pomiędzy dwiema warstwami pergaminu na prostokąt o grubości około 1 cm. Włóż go na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzone rozwałkuj na placek na tyle duży, by można owinąć nim szczelnie płat masła. Stwórz z ciasta z masłem „kopertę” i szczelnie połącz jej brzegi.
Rozwałkuj ją na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i odłóż na 2 godziny do lodówki. Powyższą procedurę powtórz kilkukrotnie, za każdym razem odkładając ciasto na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój na nieduże kawałki, zasyp cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zaczną puszczać sok, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm i pokrój na prostokąty – takie, by dłuższy bok był dwukrotnością krótszego. Na połówkę prostokąta nałóż porcję truskawek. Drugą ponacinaj, pozostawiając margines ciasta o szerokości 1-2 cm. Złóż każdy prostokąt ciasta na pół i sklej jego brzegi.
Ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw w piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175°C. Piecz przez kolejnych 10 minut.
Pyszotka:)
Pyszności;)
Fajny przepis, nigdy nie piekłam ciasta francuskiego zawsze wykorzystuję kupne więc czas wypróbować upiec samemu.;) Pyszne ciasteczka.;)