Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ślimaczki z jagodowym nadzieniem, polane gęstym lukrem nie mają sobie równych. Znikają w zaskakująco szybkim tempie dlatego lepiej od razu przygotujcie większą porcję!
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3550
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 456
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 177
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5580
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1143
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 462
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3550
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 456
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 177
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5580
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1143
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 462
Składniki
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 4 łyżki mąki pszennej i szklankę ciepłego mleka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zaczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia (zaczyn powinien potroić swoją objętość).
Do miski przesypujemy pozostałą część mąki, dodajemy miękkie masło, szczyptę soli i jajko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto dłońmi. Dobrze wyrobione ciasto powinno być napowietrzone i całkowicie odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto drożdżowe przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zabieramy się za nadzienie: jagody płuczemy, odcedzamy z nadmiaru wody, osuszamy i przesypujemy do miski. Dodajemy cukier i mąkę. Wszystko razem mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski i przekładamy na stolnicę. Krótko wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Owoce układamy wzdłuż dłuższej krawędzi. Z jednej strony zostawiamy bezpieczny margines około 2 cm. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na około 15 równych części. Zawijasy jagodowe układamy na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Drożdżówki smarujemy jajkiem przy użyciu pędzelka.
Drożdżówki jagodowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Jagodzianki po wyjęciu z piekarnika dekorujemy lukrem. Cudownie smakują tuż po upieczeniu, serwowane ze szklanką zimnego mleka.