Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana z pieczarkami może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z jajkiem sadzonym lub szklanką zsiadłego mleka. Tak przygotowaną kaszę możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 274
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14499
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1701
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16672
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 274
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14499
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1701
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16672
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Od czasu do czasu mieszamy kaszę, gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie całą wodę.
Pieczarki dokładnie myjemy (w razie potrzeby obieramy), następnie kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z roztopionym, klarowanym masłem.
Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu odparowania wody.
Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy.
Poszatkowaną pietruszkę dorzucamy do pieczarek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną łączymy z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką i natką pietruszki.
Tak przygotowane danie serwujemy solo lub z jajkiem sadzonym bądź kwaśnym mlekiem. Kaszę gryczaną z pieczarkami możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.