Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana z pieczarkami może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z jajkiem sadzonym lub szklanką zsiadłego mleka. Tak przygotowaną kaszę możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11048
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3997
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42683
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 472
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 319
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 422
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11048
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3997
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42683
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 472
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 319
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 422
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Od czasu do czasu mieszamy kaszę, gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie całą wodę.
Pieczarki dokładnie myjemy (w razie potrzeby obieramy), następnie kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z roztopionym, klarowanym masłem.
Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu odparowania wody.
Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy.
Poszatkowaną pietruszkę dorzucamy do pieczarek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną łączymy z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką i natką pietruszki.
Tak przygotowane danie serwujemy solo lub z jajkiem sadzonym bądź kwaśnym mlekiem. Kaszę gryczaną z pieczarkami możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.