Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza gryczana z pieczarkami może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Świetnie smakuje z jajkiem sadzonym lub szklanką zsiadłego mleka. Tak przygotowaną kaszę możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2627
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 313
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 182
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3171
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2627
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 313
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 182
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3171
Składniki
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem w proporcjach dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy. Od czasu do czasu mieszamy kaszę, gotujemy do momentu, kiedy kasza wchłonie całą wodę.
Pieczarki dokładnie myjemy (w razie potrzeby obieramy), następnie kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy z brązowych łupin, kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z roztopionym, klarowanym masłem.
Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy do momentu odparowania wody.
Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy.
Poszatkowaną pietruszkę dorzucamy do pieczarek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Kaszę gryczaną łączymy z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką i natką pietruszki.
Tak przygotowane danie serwujemy solo lub z jajkiem sadzonym bądź kwaśnym mlekiem. Kaszę gryczaną z pieczarkami możemy również wykorzystać jako farsz do gołąbków lub kaczki.