Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie specjały, których podczas świąt nie może zabraknąć. Jednym z nich są niewątpliwie pierniczki. Te słodkie ciasteczka o smaku korzennych przypraw możecie przygotować razem z dziećmi, które z pewnością będą miały wiele frajdy podczas pomagania w kuchni. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na proste i szybkie pierniczki bez dodatku miodu.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1531
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1284
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1369
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1531
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1284
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1369
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1176
Składniki
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy z nich ciasto na pierniczki do momentu uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części. Stolnicę oprószamy mąką. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm.
Wcinamy pierniczki o różnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Upieczone pierniczki studzimy, następnie przekładamy do szczelnych pojemników. Do tego celu możemy wykorzystać puszki, słoiki na ciasteczka lub plastikowe pojemniki na żywność.
Przed podaniem pierniczki dekorujemy lukrem.