Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczaka to klasyczne danie jednogarnkowe o tysiącu różnych sposobach wykonania. W tej wersji tej potrawy, lekko pikantny kurczak łączy się ze słodką marchewką i bardzo wyrazistymi pieczarkami. Całość jest niesamowicie szybka i prosta w przygotowaniu. Potrawę możesz także wzbogacić innymi warzywami, które masz pod ręką.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117846
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3080
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1999
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117846
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3080
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1999
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Składniki
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w dość dużą kostkę. Oprósz cayenne, solą i pieprzem, a następnie usmaż na łyżce rozgrzanego oleju na złoty kolor. Odłóż mięso do osobnej miski.
Na tę samą patelnię wlej 4 łyżki oliwy. Dodaj mąkę i wszystko razem podsmażaj do uzyskania złotego koloru. Do zasmażki dołóż drobno posiekaną cebulę i czerwoną paprykę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę w proszku. Smaż wszystko, aż warzywa zmiękną.
Do zasmażki wlej gorący bulion, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia składników. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Pieczarki pokrój w plasterki. Dodaj warzywa i odłożonego wcześniej kurczaka do sosu. Całość gotuj przez ok. 45 minut do miękkości mięsa i zredukowania sosu o połowę. Potrawkę z kurczaka udekoruj siekaną natką pietruszki.