Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasie letnich upałów apetyt z pewnością nie sprzyja. Szukamy lekkich, delikatnych i mocno wilgotnych dań. Taki właśnie jest letni kurczak pieczony z warzywami. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i delikatna. Dodatek limonki przyjemnie orzeźwia i nadaje ciekawej, kwaskowatej nuty. Zaletą tego dania jest prostota modyfikacji przez dodanie lub zmianę warzyw na te, które akurat masz pod ręką.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3819
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 734
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3819
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 734
Składniki
Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią kurczaka. Mięso odłóż w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w ósemki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w dużą kostkę. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Limonkę pokrój w grube półplasterki. Czosnek drobno posiekaj.
Żeliwny garnek nasmaruj cienką warstwą oliwy. Połóż w nim kurczaka, a na nim rozłóż przygotowane wcześniej warzywa.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Piecz kurczaka pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj go jeszcze przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Letni kurczak pieczony z warzywami najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem udekoruj danie gałązkami bazylii i rozmarynu.