Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla amatorów pysznych, domowego wyrobu parówek. Parówki są naprawdę bardzo smaczne.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4355
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6752
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5575
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4355
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11829
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6752
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5575
Składniki
Chude podgardle wieprzowe i chude mięso z łopatki wieprzowej, takie mięsa będą potrzebne do wykonania parówek.
Mięsa po opłukaniu i ocieknięciu mielimy dwa razy przez sitko 2 mm.
Przy trzecim mieleniu dodajemy lód i mielimy z lodem.
Dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 20 minut. Pozostało nam jeszcze rozdrobnić zmielone mięso blenderem. Blender musi mieć minimum 600 Wat mocy.
Dobrze rozdrobnione blenderem mięso wstawiamy do lodówki na dobę.
Po tym czasie nadziewamy w jelita.
Nadziane farszem okręcamy na parówki o długości 12-14 cm.
Wieszamy na kiju w celu osadzenia i osuszenia 20-30 minut. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsiusza aż uzyskamy słomkowy kolor parówek. Parzymy 10-15 minut w temperaturze 65 stopni Celsiusza. Po sparzeniu chłodzimy zimną wodą, po schłodzeniu umieszczamy do lodówki i schładzamy do temperatury 8 stopni Celsjusza.
Smakują również zimne. Smacznego!!! Polecam :)