Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kultowe kruche ciasteczka z dziecięcych lat, wypełnione kremem na jeden lub dwa kęsy. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia do pieczenia na płycie gazowej ale również dostępne są urządzenia elektryczne do wypieku. Moje patelnia ma 8 otworów więc trochę to trwało. Te ciasteczka można napełniać różnymi kremami: orzechowym, kokosowym, z płatkami owsianymi, z mleka w proszku, z nutellą…
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1078
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1048
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12964
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1078
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1048
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12964
Składniki
Mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, wbić jajo, dodać żółtko i masło. Dłońmi wymieszać i zagnieść 1 dużą kulę -schłodzić w lodówce. Przed zrobieniem mniejszych kulek ciasto przenieść do zamrażarki na ok. 10 min. Kulki wkładać w otwory patelni i smażyć na ogniu do zarumienienia.
Domowy budyń: Mleko zagotować w garnku z 1,5 łyżki cukru. W kubeczku umieścić żółtka, resztę ksylitolu, ekstrakt waniliowy - utrzeć do białości (np. blenderem). Dodać przesianą mieszankę mąk i ucierać dalej. Kiedy mleko się zagotuje przelać 100ml do masy żółtkowej i utrzeć. Tak zahartowaną mieszankę przelać do reszty mleka w garnku i ugotować budyń - cały czas mieszając łyżką ok.1 min. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w tak, by dotykała budyniu, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Masło w temp pokojowej utrzeć w misce do utrzymania jasnej masy. Dodać wystudzony budyń i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać zmielone orzechy.