Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kultowe kruche ciasteczka z dziecięcych lat, wypełnione kremem na jeden lub dwa kęsy. Do ich przygotowania potrzebna jest specjalna patelnia do pieczenia na płycie gazowej ale również dostępne są urządzenia elektryczne do wypieku. Moje patelnia ma 8 otworów więc trochę to trwało. Te ciasteczka można napełniać różnymi kremami: orzechowym, kokosowym, z płatkami owsianymi, z mleka w proszku, z nutellą…
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118012
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118012
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8374
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, wbić jajo, dodać żółtko i masło. Dłońmi wymieszać i zagnieść 1 dużą kulę -schłodzić w lodówce. Przed zrobieniem mniejszych kulek ciasto przenieść do zamrażarki na ok. 10 min. Kulki wkładać w otwory patelni i smażyć na ogniu do zarumienienia.
Domowy budyń: Mleko zagotować w garnku z 1,5 łyżki cukru. W kubeczku umieścić żółtka, resztę ksylitolu, ekstrakt waniliowy - utrzeć do białości (np. blenderem). Dodać przesianą mieszankę mąk i ucierać dalej. Kiedy mleko się zagotuje przelać 100ml do masy żółtkowej i utrzeć. Tak zahartowaną mieszankę przelać do reszty mleka w garnku i ugotować budyń - cały czas mieszając łyżką ok.1 min. Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w tak, by dotykała budyniu, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Masło w temp pokojowej utrzeć w misce do utrzymania jasnej masy. Dodać wystudzony budyń i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać zmielone orzechy.