Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Terrina z łososiem doskonale smakuje samodzielnie w formie przekąski, ale nie tylko. Możesz ją potraktować jako alternatywę wędliny czy też twarogu na kanapki. Dobrze prezentuje się też na świątecznym stole. Wypróbuj ten przepis, jeśli jesteś fanem wędzonego łososia i kremowego serka śmietankowego.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 348
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4946
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 114
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 161
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 348
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4946
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 114
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 161
Składniki
Przygotuj małą prostokątną foremkę (może być aluminiowa) i wyłóż ją folią spożywczą. W ten sposób będzie łatwiej zawinąć łososia. Plastry ryby ułóż tak, aby zakryły cały spód i boki. Mogą wystawać poza formę.
Teraz przygotuj nadzienie. W średniej wielkości misce umieść serek śmietankowy. Posiekaj cebulę czerwoną i pęczek szczypiorku. Dodaj do serka śmietankowego. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość wymieszaj, aby masa była gęsta i jednolita.
Teraz czas przełożyć serek śmietankowy z dodatkami do foremki. Wyrównaj łyżką lub szpatułką. Plastry łososia, która wystają poza foremkę, załóż do środka. Zakryj masę dokładnie i przykryj folią spożywczą. Wstaw całość do lodówki na dwie godziny. Podawaj terrinę z łososiem, krojąc ją w grubsze plasterki.