Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grillowanie kojarzy się przede wszystkim z karkówką lub kiełbasą. Choć nie brak amatorów papryki z grilla, większość osób podczas sobotnich spotkań w przydomowym ogrodzie serwuje sałatki lub w ogóle pomija warzywa. Tymczasem cebula czy cukinia to wspaniała przekąska grillowa, jeśli przyrządzi się ją z pieczołowitością. Wielbicieli karkówki powinny zachwycić warzywne szaszłyki, które można przygotować na długo przed kolacją lub ugrillować razem z mięsem.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34079
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1215
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113546
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34079
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1215
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113546
Składniki
Opłucz pieczarki i pokrój w grube plastry. Podsmaż na maśle klarowanym, doprawiając gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Pokrój cukinię w plastry pod kątem około 45° względem osi warzywa (pod skosem). Oprósz je solą i odstaw na 15 minut. Odsącz nadmiar wody. Podsmaż na niewielkiej ilości oliwy do miękkości.
Cebulę i paprykę pokrój na dość duże kawałki (o boku około 1,5 cm). Skrop resztą oliwy wraz z pomidorkami.
Pokrój ciabattę i ser halloumi w kostkę (także o boku 1,5 cm). Bułkę możesz podsmażyć chwilę na maśle klarowanym.
Ponadziewaj wszystkie przygotowane składniki na przemian na patyczki do szaszłyków (plastry cukinii składając na pół). Oprósz ziołami prowansalskimi. Wyłóż szaszłyki na aluminiową tackę i ułóż na ruszcie grilla. Możesz też upiec je w piekarniku (przez około 20 minut w 190°C) lub usmażyć na patelni grillowej.