Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łódzka zalewajka to tradycyjna zupa, bardzo podobna do klasycznego żurku. W zależności od województwa, może się delikatnie różnić dodatkami. Podstawa jednak jest taka sama, ziemniaki oraz żur na bazie zakwasu chlebowego.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 304
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 150
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 304
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 110
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 150
Składniki
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Obierz je, opłucz, pokrój w średnią wielkości kostkę. Marchewki i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Umieść warzywa w garnku i zalej 2 litrami wody. Zagotuj.
Grzyby namocz na 10 minut w wodzie. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj ją drobno. Boczek pokrój w kostkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż cebulę, boczek i grzyby, a następnie dodaj je do garnka z gotującymi się warzywami. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Po 20 minutach, kiedy warzywa zmiękną, wlej zakwas.
Obierz ząbek czosnku, przeciśnij go przez praskę i dodaj do zupy. Dopraw majerankiem i natką pietruszki suszoną. Zapraw śmietanę z odrobiną zupy, a następnie przełóż całość do garnka. Gotuj jeszcze przez 10 minut.