Do góry

Dania główne Przepis na:

bezglutennowe kopytka

Przepis dnia 2016-04-22
bezglutennowe kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1848

Dodano:

Odsłon: 36273

Kopytka w wersji 3 składnikowej bez mąki pszennej (bez glutenu ) są dobrym rozwiązaniem w przypadku, kiedy zorientujemy się , że kupiłyśmy wszystkie składniki na kopytka oprócz mąki pszennej :). Ciasto z tego przepisu jest jeszcze bardziej delikatne niż w tradycyjnych kopytkach i trochę inaczej smakuje. Mojemu mężowi ta wersja klusków najbardziej odpowiada

Składniki

  • 25 dkg mąki ziemniaczanej
  • 8-9 ziemniaków
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Ziemniaki dzielimy na 4 części . Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy.

    Jak zrobić kopytka z mąką ziemniaczaną


    Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy wałeczki , które kroimy pod kątem na 1 cm paski. Kopytka gotujemy w wrzącej wodzie ok 1 minuty.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joanna999 20 kwietnia 2016 kopytka? Kopytka się robi z mąki pszennej!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hal_szka 20 kwietnia 2016 To jest przepis na kluski śląskie , te okrągłe z dziurką .

64 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 kwietnia 2016 Jest "wersja klusków", powinno być "wersja klusek"...

31 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń