Do góry

Śniadania Przepis na:

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki):

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami (bez mąki):

Autor: DziablicaWKuchni

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2625

Dodano: 27.04.2018

Odsłon: 262

Dzisiaj mamy dla Was przepis inny niż wszystkie - na chleb ;) I to chleb odpowiedni dla osób, które zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi. Kwestię dodatków zostawiamy Wam... my przedstawiamy Wam kompozycję, którą lubimy najbardziej. Uwaga, chleb jednak wymaga 60-godzinnego przygotowania + godziny na jego upieczenie. Wynika to z faktu, że chleb dla uzyskania odpowiedniego smaku i struktury potrzebuje sfermentowanej kaszy. Jeżeli dzisiaj zaczniecie, już w poniedziałek będziecie mogli cieszyć się swoim bochenkiem

Składniki

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej/białej
  • woda (przegotowana lub butelkowana)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka dobrego miodu
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/3 szklanki maku
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 10 suszonych śliwek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Etap I: Kaszę gryczaną przepłukujemy, a następnie zalewamy przegotowaną lub butelkowaną wodą. Jeżeli po kilku godzinach woda zostanie w całości wchłonięta, dolewamy jej na tyle, aby kasza była przykryta. Przez 48 godzin moczymy kaszę i co kilka godzin mieszamy oraz kontrolujemy zapach - fermentacja powinna przebiegać, ale kasza nie powinna zacząć pachnieć nieprzyjemnie. Nie przejmujcie się gęstym żelem, który się pojawi, jest to normalne zjawisko i nie przeszkodzi w pieczeniu.

  2. Etap II: Na 12 godzin przed pieczeniem kaszę blendujemy z solą i miodem na gładką pastę. Słonecznik prażymy (łyżkę możemy odstawić do posypania wierzchu), a śliwki siekamy. Dodajemy do masy i przekładamy do keksówki - u nas silikonowej (możecie też użyć zwykłej, wyłożonej papierem do pieczenia). Tak przygotowany chleb odstawiamy do wyrośnięcia, miód nada smaku oraz będzie stanowił idealną porcję energii do fermentacji (dlatego chleb powinien na tym etapie wyrosnąć 1-2 cm).

  3. Etap III: Chleb pieczemy. Keksówkę wkładamy do nienagrzanego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 190 stopni. Pieczemy około 60-70 minut. Na 10 - 15 przed wyjęciem chleba z pieca warto go wyjąc z foremki, odwrócić do góry nogami i dopiec spód, tak aby był chrupiący równie mocno co wierzch. Po przestudzeniu chleb dobrze się kroi i nie kruszy, do tego jest na prawdę smaczny. Lepszy od tych dostępnych w sklepach, zapewne dzięki dodatkowi ulubionych ziaren ;)

  4. Makroskładniki (1 porcja - chleba podzielonego na 15 kromek):
    Białko: 5,39 g
    Tłuszcz: 4,91 g
    Węglowodany: 26,14 g (w tym 1,92 g cukrów prostych)
    Sól: 0,78 g

    Kaloryczność: 175 kcal

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń