Do góry

Desery Przepis na:

Białołęckie runo

Przepis dnia 2017-08-13
Białołęckie runo

Autor: programistapogodzinach

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 710

Dodano: 03.08.2017

Odsłon: 10425

Moja dzielnica to miejsce jeszcze zielone, z piękną otwartą przestrzenią i ogromną ilością cudownych osób. Zasłużyło na wizytówkę, dlatego głównymi składnikami jest ziemia i mech ;) Prosiliście też o przepis, więc jest ;)

Składniki

  • ¾ szklanki mąki
  • 1 kostka masła 200g
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • Opakowanie rozdrobnienionego szpinaku 450g
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki, można użyć krupczatki aby było bardziej sypkie
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g czerwonej porzeczki
  • 150g jagód
  • 300g malin
  • 4 łyżeczki agaru
  • 300g cukru
  • 75g czekolady gorzkiej
  • 75g czekolady mlecznej
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Zanim zaczniemy piec, przygotowujemy galaretkę. Owoce z cukrem zagotowujemy aż do puszczenia soku. Dodajemy agar i gotujemy jeszcze 1 minutę. Przecedzamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia i stężenia. Ciasto szpinakowe przygotowujemy: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy razem i na końcu dodajemy, odsączony szpinak i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C i pieczemy około godziny, sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy , dodajemy mascarpone i cukier puder. Wszystko mieszamy. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch i krem z podwójnej ilości składników, a Brownie z tego przepisu: W rondelku roztapiamy pokrojone masło i gdy jego połowa ulegnie upłynnieniu, dokładamy tabliczki czekolady i pozwalamy, swobodnie rozpuścić. Na końcu wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z cukrami na jasną masę, a następnie dodajemy czekoladę z masłem. Wsypujemy mąkę, szczyptę soli, i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Blachę nacieramy tłuszczem i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180℃ przez 20 minut. . Przed obłożeniem kremem schładzamy go. Brownie kładziemy na podstawie, przekładamy kremem, ciasto szpinakowe przekrajamy na pół, wyciągamy środek i wykładamy po brzegach galaretką. Przekładamy blaty kremem i z powrotem zamontowujemy. Całość obkładamy kremem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i tworzymy na górze warstwę polewy. Posypujemy z wierzchu ciastem szpinakowym. Kładziemy owoce i odstawiamy do schłodzenia. Smacznego!
    Tortownica 18cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń