Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami kremem i galaretką

Biszkopt z truskawkami kremem i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2082 Ocena: 11394

Dodano:

Odsłon: 5687

Placek który każdemu smakuje.

Składniki

  • Składniki na biszkopt: (na dużą blachę)
  • Jajka 8 szt.
  • Cukier 8 łyżek
  • Mąka pszenna 8 łyżek
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • Aromat pomarańczowy (kilka kropel)
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietanki 30-36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Ok 80 ml mleka
  • Ok 80 ml wody
  • Dodatkowo:
  • 500-600 g truskawek
  • 2 galaretki
  • Poncz do nasączenia biszkopta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu (możemy dodać odrobinę mniej wody, wówczas galaretka będzie twardsza). Odkładamy do przestudzenia i lekkiego stężenia do lodówki.


    Wykonanie biszkoptu:

    Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
    Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml)

    Wykonanie kremu:

    uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać.
    W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
    Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać.

    Składanie ciasta:

    Na skropiony biszkopt nakładamy masę kremową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń