Do góry

Dania główne Przepis na:

Boeuf bourguignon bez wołowiny

Boeuf bourguignon bez wołowiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 3226

Dodano:

Odsłon: 3245

Boeuf bourguignon bez wołowiny to taki mały żart, ale niezwykle smakowity. To wykwintne, świąteczne danie dla wegetarian. To namiastka klasycznego francuskiego dania, wołowiny po burgundzku, ale kto zawyrokował, że namiastka nie może być smaczna? Taka “wołowina” bez mięsa jest jednym z ulubionych dań naszego syna i głównie dla niego je gotuję. Nie jest to może bardzo zdrowe, naturalne danie, ale od czasu do czasu można zrobić odstępstwo od codziennych praktyk. Dla tej potrawy warto zgrzeszyć. Jest elegancka, pełna w smaku, bardzo francuska, bogata, odświętna. Właściwie dość bliska oryginałowi, tyle, że kawałki mięsa zostały zastąpione kawałkami “mięsa”. Ot i cała różnica.

Składniki

  • 80 g masła + 2 łyżki dodatkowo
  • oliwa do smażenia
  • 180 g wędzonego tofu (zamiast chudego wędzonego boczku)
  • 500 g “wołowiny”, czyli namoczonych we wrzątku kotletów sojowych (waga już po namoczeniu), ja mam takie specjalne, chińskie o sm
  • 3 duże ząbki czosnku obrane i drobno posiekane
  • 1 marchew obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki białej mąki orkiszowej (lub pszennej, ale wiadomo, że nie używam pszenicy)
  • pół butelki czerwonego, wytrawnego wina – nie musi koniecznie być z Burgundii, ja użyłam hiszpańskiego
  • 500 ml esencjonalnego bulionu (w oryginale – wołowego)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kilka gałązek natki pietruszki, gałązka świeżego tymianku i 2-3 liście laurowe, też najlepiej świeże – wszystkie zioła zwiąż baw
  • 2 łyżki masła
  • 200 g małych cebulek szalotek
  • 200 g bardzo małych pieczarek (kapelusze z krótko przyciętymi trzonkami)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego (tylko do wersji bezmięsnej)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 150 stopni. Na dużej patelni rozpuść 40 g masła, dodaj 2-3 łyżki oliwy i na tych tłuszczach podsmaż na rumiano wędzone tofu pokrojone w niedużą kostkę. Tofu przełóż łyżką cedzakową do sporego żeliwnego garnka. Jeśli jadasz mięso, niech to będzie chudy wędzony boczek.

  2. Na tym samym tłuszczu podsmażaj niedużymi porcjami “mięso” pokrojone w kostkę lub paski. Przekładaj sukcesywnie do żeliwnego garnka z tofu (oczywiście może to też być prawdziwa wołowina, kwestia wyboru).

  3. Odlej tłuszcz z patelni, jeśli jakiś pozostał. Rozgrzej na niej pozostałe 40 g masła i podsmaż na nim pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Gdy warzywa trochę zmiękną, ale się nie zrumienią, posyp je mąką i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając.

  4. Wlej zimny bulion oraz wino, doprowadź do wrzenia, wciąż mieszając. Gotuj jeszcze minutę i wlej sos do żeliwnego garnka. Dodaj pieprz, sól, bukiecik ziół oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

  5. Płyn powinien całkowicie przykrywać pozostałe ingrediencje, w razie potrzeby możesz jeszcze dolać bulionu. Żeliwny garnek przykryj, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz powoli przez około 2 godziny.

  6. Na ostatnich dwóch łyżkach masła podsmaż szalotki (lub małe cebulki) na złoto. Zdejmij je z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż pieczarki. Cebulki i pieczarki dodaj do garnka w piekarniku i piecz jeszcze przez pół godziny.

  7. Boeuf bourguignon – obojętnie, czy z mięsem, czy bez – najlepiej smakuje w nieco chłodniejsze dni. Podaj gulasz z kawałkiem chrupiącej bagietki i kieliszkiem czerwonego wina. Najlepiej tego samego, które zostało użyte do gotowania. Smacznego życzę i tym, którzy nie jedzą mięsa, i tym, którzy je jedzą,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AnKa47 27 września 2017 jak żart, to żart, do tego podaj carpaccio z ogórka i będzie komplet żartów. Nie przeczę, że może to mieć smak niezły, ale do "burgunda" podobne to nie jest. Gratuluję jednak kuchennej kreatywności (serio, serio) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń