Do góry

Dania główne Przepis na:

Bogracz

Bogracz

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1760

Dodano:

Odsłon: 139918

Bogracz to rodzaj kociołka do gotowania nad ogniskiem. Nazwą tą określa się również rodzaj gęstej zupy gulaszowej.

Składniki

  • 80 dag mięsa od szynki
  • 30 dag selera
  • 30 dag marchewki
  • 30 dag pietruszki
  • 30 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 ogórki
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • 3 strąki papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w paski. Seler, marchew, pietruszkę i kiszone ogórki w słupki a cebulę i papryki w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.z
    Mięso i warzywa podsmażamy na połowie oliwy, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy aż mięso będzie prawie miękkie. Na pozostałej oliwie smażymy cebule i pieczarki. Przekładamy do rondla z mięsem. Dodajemy ogórki, paprykę, keczup i koncentrat.
    Przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
    Mieszamy i dusimy jeszcze 10-15 min.
    Podajemy z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 18 lipca 2017 Tak to nie jest bogracz i nawet nie gulasz i nie zupa gulaszowa.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 04 czerwca 2014 Bogracz to to nie jest, ale zupka gulaszowa po polsku całkiem fajna.

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 czerwca 2014 Zwyczajnie uwielbiam :) ekstra zdjęcia :)
pozdrówka :)

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń