Do góry

Dania główne Przepis na:

Boloński garnek - danie jednogarnkowe

Boloński garnek - danie jednogarnkowe

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 5438

Dodano: 07.05.2017

Odsłon: 20783

Szybkie i smaczne danie, w sam raz do zabrania do pracy:)

Składniki

  • Kotleciki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko lub 1/2 większego
  • sól, pieprz
  • olej
  • ...
  • Sos:
  • 250g makaronu (dowolny, u mnie małe muszelki)
  • 700g przecieru pomidorowego, u mnie z cebulą i bazylią
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami na kotleciki, zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie kotleciki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, podsmażamy kotleciki na dużym ogniu, do zarumienienia.

  2. Do garnka wsypujemy makaron, wlewamy wodę tak by przykryła makaron. Gotujemy do momentu aż makaron wchłonie wodę. Wlewamy przecier pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń