Do góry

Dania główne Przepis na:

Buraczki zasmażane z jabłkiem

Buraczki zasmażane z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6682

Dodano:

Odsłon: 14302

Buraczki na ciepło z dodatkiem jabłka to miła i bardzo smaczna odmiana od tradycyjnych buraczków podawanych na zimno. Polecam!

Składniki

  • 4-6 buraków
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • płaska łyżka mąki
  • łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce (u mnie na drobnych oczkach). Cebulę drobno kroimy. Jabłko również ścieramy. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, gdy się zeszkli dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy jabłko, wlewamy pół szklanki wrzątku i cukier i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Dusimy chwilę, dodajemy buraczki, doprawiamy solą, sokiem z cytryny lub octem i pieprzem. Dusimy chwilę, w razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 27 marca 2013 to musi być przepyszne, uwielbiam buraczki, chowam i zostawiam 6kę :))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 27 marca 2013 Z jabłkiem jeszcze nie robiłam , chętnie spróbuję :))) Zdrowych , wesołych i słonecznych Świąt !!!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń