Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

Carpaccio z buraków z rukolą, kozim serem i pistacjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22216

Dodano:

Odsłon: 5369

Dzisiaj zapraszam na lekką, zdrową, ale pożywną i bardzo smaczną przekąskę. Przygotowałam carpaccio z czerwonych buraków z rukolą, miękkim serkiem kozim oraz pistacjami. Całość podałam z lekko słodkim sosem vinegret z dodatkiem suszonych pomidorów. Carpaccio będzie świetnym wyborem na przystawkę, kolację lub przekąskę imprezową. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 2 buraki
  • świeża rukola
  • miękki ser kozi
  • pistacje (niesolone)
  • VINEGRET:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 suszone pomidory
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oliwę z oliwek łączymy z octem jabłkowym i miodem, dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory, doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.

    Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, studzimy, kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na talerze. Do buraków dodajemy świeżą rukolę, kawałki serka koziego oraz pistacje. Całość podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret.

  2. Kawałki buraka możemy ułożyć na talerzu z kleksem octu balsamicznego
    - wtedy smak będzie jeszcze bogatszy.

  3. Pożywnym dodatkiem do carpaccio będą także ugotowane na twardo jaja przepiórcze. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń