Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny i uzależniający chleb pokrzywowy z dodatkiem karobu i czarnuszki. Samo zdrowie!
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 137
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 137
Składniki
Wczesnym wieczorem Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól i cukier, karob, rozczyn, wodę i pokrzywę. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką, nakrywam pokrywką. Odstawiam na nocny spoczynek.
Skoroświt /dnia następnego/ Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, co w tym przypadku ogranicza się do dwukrotnego założenia ciasta /na kopertę/. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne nakryte pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza. Po około godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego naczynia. Posypuję czarnuszką. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Potem jeszcze około 15 minut bez przykrycia. Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy.