Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 917

Dodano:

Odsłon: 21890

Pyszny chleb bezglutenowy. Składniki na formę o wymiarach ok. 30 x 10 cm

Składniki

  • 300 g mąki gryczanej bezglutenowej (opcjonalnie: 270 g maki gryczanej i 30 g dowolnej skrobi bezglutenowej)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 4 łyżki ziaren (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp.)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 l maślanki lub wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

  2. W większej misce połącz suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, pestki i sól drożdże – pamiętaj, by nie sypać ich bezpośrednio na sól. Wymieszaj łyżką składniki.

  3. W drugiej misce zmieszaj maślankę, jajka i sok z cytryny.

    Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników.

    Powstanie dość luźna masa. Przelej ją do keksówki i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut.

    Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb jest gotowy.

    Wyjmij formę z piekarnika, chleb studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostudzeniu.

    Przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa – ale nie w folii.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń