Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb bezglutenowy. Składniki na formę o wymiarach ok. 30 x 10 cm
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45684
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23150
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1469
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45684
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23150
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1469
Składniki
Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
W większej misce połącz suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, pestki i sól drożdże – pamiętaj, by nie sypać ich bezpośrednio na sól. Wymieszaj łyżką składniki.
W drugiej misce zmieszaj maślankę, jajka i sok z cytryny. Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników. Powstanie dość luźna masa. Przelej ją do keksówki i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb jest gotowy. Wyjmij formę z piekarnika, chleb studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostudzeniu. Przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa – ale nie w folii. Smacznego.