Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z siemieniem lnianym

Przepis dnia 2017-03-27
Chleb z siemieniem lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3718

Dodano:

Odsłon: 2490

Chleb szybko się robi. Ciepły, chrupiący smakuje najlepiej.

Składniki

  • mąka pszenna 70 dag
  • sól płaskie 3 łyżeczki
  • drożdże 7 dag
  • siemię lniane 15 dag
  • płatki owsiane 10 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 70 dag
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z cukrem i ze szklanką ciepłej wody.

  2. Mąkę wymieszać z solą, siemieniem i płatkami.

  3. Do suchych składników dodać rozpuszczone drożdże i resztę ciepłej wody. Dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

  4. Foremkę 12cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysmarować olejem. Przełożyć ciasto do foremki.

  5. Piec ok 1 godz w temperaturze 200 st. Na ostatnie 15 minut wyjąć chleb z foremki i piec bez formy.
    Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 19 marca 2017 super Kasiu przepis,ostatnio robiłam troszkę inny,ale zawsze twierdzę najlepsze domowe.
Twój przepis już jutro wykorzystam...pycha będzie...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń