Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebek czosnkowo ziołowy

Przepis dnia 2017-11-22
Chlebek czosnkowo ziołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 190

Dodano:

Odsłon: 34584

Od jakiegoś czasu na blogach i stronach o tematyce kulinarnej obserwuję szał na chlebki czosnkowo ziołowe "do odrywania", postanowiłam i ja taki upiec. Mój wybór padł na przepis z bloga Taste and Cook i nie zawiodłam się. Wykonanie chlebka jest banalnie proste, a zapach rozchodzący się podczas pieczenia przyciągał do piekarnika domowników jak ćmy do światła. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie bo chlebek zniknął dosłownie w 30 min (przy czym jest to czas studzenia chlebka, bo najlepiej smakuje jeszcze ciepły). Można powiedzieć, że rozszedł się na raz :) Zapraszam do wypróbowania przepisu i dziękuję Taste and Cook za udostępnianie przepisów na takie cudowności :)

Składniki

  • 500 gmąka pszenna
  • 250ml ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży/ 40g świeżych
  • 40 ml oleju
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • Masło ziołowe:
  • kostka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • Sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do ciepłej (nie gorącej) wody dodajemy drożdże i pół łyczeczki cukru, odstawiamy na 20 min, aż drożdże zaczną pracować.

  2. Odmierzoną mąkę łączymy z zaczynem drożdżowym, olejem, i łyżeczka soli. Moje ciasto bardzo dokładnie wyrobił robot kuchenny.

    Odstawiamy ciasto do wyrośniecia na 20 min.

  3. W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masełko.

    Czosnek, cebulę i zioła bardzo drobno siekamy. Łączymy z masłem w temperaturze pokojowej, solimy do smaku.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym maką blacie. Ja stosuje matę silikonową i rozwałkowuję ciasto na wielkość tej maty. Następnie na cieście rozsmarowuję całe masło, tak aby pokryło całe ciasto.

  5. Posmarowane masłem ciasto rozcinam na paski szerokości blaszki keksówki w której będę piekła chlebek.

  6. Pasy składam w harmonijkę i układam w blaszce.

  7. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min.

    Chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 listopada 2017 Znam ten chlebek, jest przepyszny :)
Do tego jeszcze parę dodatków wg uznania i już się rozpływamy ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń