Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13128
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4183
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43085
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 503
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 398
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 452
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13128
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4183
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43085
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 503
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 398
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 452
Składniki
Kopytka: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy cisto. Powinno być miękkie i elastyczne tak żeby dało się formować i kroić. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Cisto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałeczek grubości palca i kroimy po skosie gotujemy Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz do odparowania. Po wystudzeniu smażymy kluski na 2 łyżkach masła na złoto tak żeby miały chrupiącą skórkę.
Kurki: Na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Kurki mieszamy z kopytkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.