Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13030
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2408
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3569
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4401
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13030
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2408
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3569
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4401
Składniki
Kopytka: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy cisto. Powinno być miękkie i elastyczne tak żeby dało się formować i kroić. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Cisto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałeczek grubości palca i kroimy po skosie gotujemy Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz do odparowania. Po wystudzeniu smażymy kluski na 2 łyżkach masła na złoto tak żeby miały chrupiącą skórkę.
Kurki: Na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Kurki mieszamy z kopytkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.