Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące kopytka z kurkami

Chrupiące kopytka z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1794

Dodano:

Odsłon: 13675

...

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 20 dag mąki + do posypania stolnicy
  • 40 dag. kurek
  • 3 małe cebule
  • 4 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kopytka:
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy cisto. Powinno być miękkie i elastyczne tak żeby dało się formować i kroić. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Cisto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałeczek grubości palca i kroimy po skosie gotujemy
    Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz do odparowania.
    Po wystudzeniu smażymy kluski na 2 łyżkach masła na złoto tak żeby miały chrupiącą skórkę.

  2. Kurki:
    Na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.


  3. Kurki mieszamy z kopytkami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 13 września 2014 Prosto, a jak pysznie! A w tym pierwszym zdjęciu, to się prawie zakochałam... :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń