Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9149

Dodano:

Odsłon: 7283

Pysznie czekoladowe, ciężkie, wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny ale nadaje ciastu tą wyjątkową wilgotnośc :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić, żeby trochę przestygła. W tym czasie jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, wlewać po trochę oleju. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i mielonymi migdałami. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać stopioną czekoladę i ponownie wymieszać. Obranego buraka (1 średni) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm natrzeć tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Studzić ostrożnie, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Można podawać z ubitą kremówką z cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 07 kwietnia 2013 Akora, nie mam pojęcia co możesz robić źle. Ciasto z burakami raczej nie wyrasta wysokie, jest za to ciężkie, wilgotne, bardzo czekoladowe. Wygląda jakby był zakalec ale wcale zakalca nie ma :-). pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AKORA 05 kwietnia 2013 Jestem fanka ja i moi znajomi czekoladowego ciasta z burakami, już nie zliczę ile razy piekłam i zdarza się, że w czasie pieczenia pięknie rośnie i w trakcie pobytu w piekarniku zapada się do środka. I nie wiem dlaczego.
Piekę 1 godz. w tem 180st.C. i patyczek jest nadal wilgotny, więc dopiekam jeszcze 15 minut.Nie ma zakalca i jest puszyste.Daję cukier brązowy i buraki wcześniej piekę w całości, obieram i ścieram na drobnej tarce, mają buraki więcej swojego smaku i są bardziej słodkie i nie trzeba odciskać soku.

Proszę mi napisać co robię źle.

Tak prawdę mówiąc, tylko raz wyszło jak trzeba - wysokie, ale nie wiem co wówczas zrobiłam.

pozdrawiam serdecznie, z nadzieją na odpowiedź

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 18 marca 2013 zaciekawił mnie ten burak, muszę wypróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 16 marca 2013 Intrygujące i to wielce:-)) Wygląda super do ulubionych:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 16 marca 2013 bardzo ciekawy przepis :) do wypróbowania koniecznie, śliczne zdjęcie !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń