Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe z orzechami bez pieczenia i puree z dyni

Desery

Autor: Bibimini

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 149

Dodano: 20.11.2015

Odsłon: 10524

U mnie również przyszedł czas na dynię :) ostatnio staram się ją wykorzystywać jak najczęściej, a ponieważ jest to słodkie warzywo, to idealnie nadaje się do deserów i ciast. Mam nadzieję, że uda mi się podzielić z Wami większością moich dyniowych przepisów. Jako pierwsze jest ciasto a'la fudge, baaardzo proste i szybkie w wykonaniu. Musimy mieć tylko puree z dyni. Ja gdy robię puree to zawsze w większej ilość i później je porcjuje i zamrażam. Polecam ten sposób każdemu. Można je wykorzystać do różnych potraw, makaronów, sosów, tart, ciast czy koktajli. Ja nawet ostatnio robiłam z nim kawę ;) Ale wracając do mojego przepisu na ciasto, to ja zrobiłam je w okrągłym pojemniku. Można również ułożyć je w kwadratowym a następnie pokroić je na batony, gdyż ma kleistą konsystencję. Takie batony są świetną przekąską czy w domu czy na wynos :)

Składniki

  • 1 kopiasta szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki masła orzechowego, najlepiej domowego
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich
5-6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. By zrobić puree z dyni wystarczy ją pokroić, posmarować olejem i wstawić do piekarnika na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez około 30-40min w 200 stopniach, właściwie to zależy od tego jak grube macie kawałki, ogólnie pieczemy do miękkości. Następnie oddzielamy miąższ i blendujemy go na gładką masę. Puree jest gotowe, można je przechowywać w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku w lodówce przez kilka dni lub zamrozić.
    Możemy również ugotować dynię na parze i następnie zblendować.

  2. Wszystkie składniki oprócz orzechów zagniatamy na jednolitą masę. Formę lub pojemnik (ja robiłam w plastikowym pojemniku nadającym się do mrożenia) wykładamy folią spożywczą. Do pojemnika wkładamy masę dyniową. Orzechy delikatnie siekamy i układamy na wierzchu ciasta. Całość przykrywamy folią, jeśli pojemnik ma przykrywkę, to można go zamknąć. Ciasto wkładamy do zamrażalki na 15 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń