Do góry

Desery Przepis na:

ciasto jabłkowo-śliwkowe…

ciasto jabłkowo-śliwkowe…

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 402 Ocena: 11723

Dodano: 15.09.2017

Odsłon: 10670

ciasto proste i smaczne, polecam

Składniki

  • ciasto: 25 dag masła lub margaryny
  • 50 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • pół szklaki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu
  • szczypta soli
  • masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • dżem, powidła śliwkowe
  • rodzynki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać dość drobno pokroić i przesmażyć z cukrem, aż cały płyn wyparuje, dodać powidła śliwkowe, rodzynki i cynamon. Dokładnie wymieszać.


  2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24×40). Na to wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie nakłuć nożem czy też widelcem. Piec około 45min w 180 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń