Do góry

Desery Przepis na:

ciasto łaciate z masą sernikową

ciasto łaciate z masą sernikową

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8321

Dodano:

Odsłon: 91224

Delikatne, sernikowe, rozpływające się w ustach, tak można określić to ciasto, zachęceni? ... (uhm). To prawidłowo :)))

Składniki

  • ciasto białe: 150 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu 10%
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • ciasto ciemne:
  • 6 całych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • masa sernikowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego lub twaróg w wiaderku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 6 żółtek
  • 200 gramów miękkiego masła lub margaryny
  • 1 paczuszka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (z górką)
  • 0,5 szklanki zimnego mleka
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto białe.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypujemy cukier, miksujemy na szklistą bezę na najszybszych obrotach, następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet, trzepaczką rózgową lub krótko, na wolnych obrotach miksera łączymy składniki.

    Ciasto ciemne.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, zmiksować na szklistą bezę, potem wrzucić żółtka, krótko zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować do połączenia składników na średnich obrotach.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, kłaść po łyżce ciasta ciemnego i białego naprzemiennie, aż do wykończenia obu mas. Na końcu można przemieszać delikatnie za pomocą patyczka do szaszłyków, ale nie mocno.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto wystudzić, potem przeciąć na trzy blaty.

    UWAGA: Ciasto lepiej się przetnie jeśli upieczemy je dzień wcześniej.

  2. Masa sernikowa:
    Proszek budyniowy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy dokładnie w zimnym mleku.
    Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać miękki tłuszcz, zmiksować przez minutkę.

    Do sporego rondla przekładamy twaróg, dodajemy masę żółtkową, na wolnym ogniu podgrzewamy mieszając cały czas, do połączenia składników.

    Kiedy masa zacznie się gotować, jednym ruchem wlewamy roztwór budyniowy i mieszając intensywnie zagotowujemy do zagęszczenia masy.

    Sernik studzimy do temperatury ciała często mieszając by nie utworzył się "kożuch".

    Do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia po cieście czarno białym, wkładamy pierwszy blat ciasta i wykładamy na niego połowę masy serowej, przykrywamy drugim blatem.

    Potem na drugi blat wykładamy pozostałą masę sernikową, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy trzecim blatem, lekko dociskamy.

  3. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia (około 2 godzin).
    Po tym czasie wypiek możemy polać polewą czekoladową i posypać dekoracyjnie wiórkami kokosowymi.

    Ciasto będzie ładnie się kroić po kilkunastu godzinach chłodzenia w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sarbela 07 października 2018 Uzupełniam opinię, bo próbowałam ratować. Niestety się nie udało. Spróbowałam i wyrzuciłam wszystko bo było okropne :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sarbela 02 września 2018 Kurcze, nie wyszło :( biała masa jest strasznie twarda i sucha. Powiedziałabym że podchodzi pod zakalec.Być może zbyt słabo przemieszałam obie masy, mimo zaleceń żeby tego nie robić. Próbuję ratować ciacho i cały spód wywaliłam. Zostawiłam dwie warstwy górne gdzie mam większość czarnego ciasta, gdzieniegdzie przetykane białym. Nie wiem czy ciasto zabiera wilgoć z sera, ale nasączyłam bo ciasto biszkoptowe wg mnie tego wymaga. Masa serowa w smaku ok. Zobaczę po 2 godainach czy się zestali. Na razie klapa :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bunia12 06 marca 2018 Jak pani robi taką piękną polewę? Ciasto wygląda cudownie a jak smakuje to wkrótce się przekonam. Bardzo proszę o odpowiedź:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xashx3 24 lipca 2017 A gdyby go czymś nasączyć? Co polecacie?:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 03 marca 2017 Ewciu, coś Ty narobiła. Upiekłam. I mam ... przechlapane. Właśnie piekę po raz trzeci! Żarłoki zaprosiły się na niedzielę i nie pomogło, że zrobię na Dzień Kobiet. To na Dzień Kobiet TEŻ MOGĘ zrobić - orzekły żarłoki. POLECAM GORĄCO każdemu, a Tobie jeszcze raz dziękuję.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 15 lutego 2017 Świetne ciasto. Prezentuje się świetnie a smakuje wybornie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 lutego 2017 Smakuje na pewno, jak wszystkie Twoje dzieła, nigdy w to nie wątpiłam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 03 lutego 2017 Mistrzostwo <3 Koniecznie musimy zaplanować wypad do Was :* Pozdrówka dla Ciebie i Twoich ukochanych A i M :* Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń