Do góry

Dodatki Przepis na:

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1559

Dodano: 30.05.2018

Odsłon: 14562

Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła.

Składniki

  • Na ciasto pierogowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 szklanka gorącej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka)
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto pierogowe.
    Prosty przepis:
    wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką.

    Następnie przygotowujemy farsz. Mogą to być ziemniaki z białym serem na pierogi ruskie, truskawki itd.



  2. Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (jak najcieniej), wykrawamy np. literatką kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi.

    Gotowe pierożki wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy ok. 2 minuty, od chwili wypłynięcia na powierzchnie (na bardzo małym ogniu).

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 31 maja Polecam bez jajka ;) Delikatne ew. z samym żółtkiem ;) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń