Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto piankowe z soczystym kiwi

Ciasto piankowe z soczystym kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4613

Dodano:

Odsłon: 28757

Przepis widziałam już w wielu miejscach. Postanowiłam jednak zmienić biszkopt, gdyż ten oryginalny wydawał mi się bardzo cieniutki a trzeba go przekroić na pół. Wolałam więc nie ryzykować.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • jaka 6 szt.
  • drobny cukier 1 i 1/3 szklanki
  • olej 10 łyżek
  • woda 10 łyżek
  • mąka pszenna 1 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Składniki na masę:
  • masło 100 gram
  • kisiel cytrynowy 2 opakowania
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • Składniki na piankę:
  • śmietana 30% 100 ml
  • galaretka agrestowa 2 opakowania
  • Dodatkowo dojrzałe kiwi 10-11 sztuk
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodajemy ojej, wodę i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
    Blachę o wymiarach 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowaną masę.
    Pieczemy w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

  2. Masa: kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 3 szklankach wody. Do gorącego gotowego kisielu wsypujemy galaretkę agrestową. Dokładnie mieszamy i studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kisielu cały czas ucierając do dokładnego wymieszania masy.

  3. Pianka: galaretki agrestowe rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku, mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej przestudzone lecz płynne galaretki i dokładnie mieszamy.

  4. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki.
    Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugą połową biszkoptu na którą wylewamy piankę z bitej śmietany. Całość dekorujemy plasterkami kiwi. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń