Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto pomarańczowe na herbatnikach

Ciasto pomarańczowe na herbatnikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3969

Dodano:

Odsłon: 9891

Tak jak przystało na ciasto bez pieczenia przygotowuje się je szybko, a zjada dopiero następnego dnia. Jest przyjemnie miękkie i nie za słodkie.

Składniki

  • 3/4 l soku pomarańczowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g herbatników
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obydwa budynie ugotować na soku pomarańczowym. Podzielić je na cztery części. Herbatnikami wyłożyć dno foremki i na nią nałożyć 1/4 budyniu. Tak samo postępować z kolejnymi warstwami. W sumie powinny być cztery, a na wierzchu budyń. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać nią wierzch ciasta dopiero, gdy budyń wystygnie. To jest ważne. W ciepłym budyniu czekolada się rozpuści
    i powstanie mało efektowna skorupka. Ciasto dać do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń