Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto "Mały książę"-czekoladowo-kawowe z mlekiem w proszku bez pieczenia

Ciasto Mały książę-czekoladowo-kawowe z mlekiem w proszku bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 6299

Dodano:

Odsłon: 17686

Wspaniałe cisto bez pieczenia z masą kawową z mlekiem w proszku i serkami homogenizowanymi, z masą czekoladową i galaretką

Składniki

  • *przepis na blaszkę 25x25cm
  • MASA CZEKOLADOWA -3 szkl mleka -175g masła -0,5 szkl cukru
  • -1 cukier wanilowy -2 budynie czekoladowe -3 łyzki mąki -1 łyżeczka kakao
  • MASA KAWOWA -250g masła lub margaryny -0,5 szkl cukru pudru -400g serka homogenizowanego waniliowego
  • -2,5 szklanki mleka w proszku pełnego -1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • -125ml wody -1,5 łyżki żelatyny
  • DODATKOWO -herbatniki ok 30 sztuk
  • -okrągłe biszkopty 1 paczka -2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dno blaszki wykładamy herbatnikami (mi weszło 15 sztuk na jedną warstwę)


    Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania.
    W osobnej misce mieszamy 1 szkl mleka, 2 budynie czekoladowe, kakao i mąkę.
    Wylewamy na gotujace się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
    Gorąca masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. MASA KAWOWA
    ***masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej
    Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę.

    Następnie dodajemy kawę i miksujemy.

    ***jeśli masa się zważy, choć nie powinna, można ją uratować dając na chwilę do mikrofali i lekko podgrzać i potem dokładnie zmiksować.

    Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy.
    Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki.

  3. Ciasto dajemy do lodówki by masa stężała.

    Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
    Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.

  4. Gdy reszta galaretki będzie lekko tężejąca wykładamy ją na ciasto.

    Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.

  5. I gotowe. Ciasto jest po prostu wspaniałe. Smakuje wspaniale,smak czekolady, kawy idealnie współgra. Ciasto pięknie wygląda i bardzo Wam je polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń