Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa bajka

Przepis dnia 2017-07-17
Czekoladowa bajka

Autor: programistapogodzinach

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 719

Dodano: 10.07.2017

Odsłon: 9241

Lubicie bajki? Tym bardziej opowiedziane przeze mnie? No mam nadzieję ;) Po krótkich wakacjach wracam do Was z kolejnymi pysznościami :) W końcu ile można dać od siebie odpoczywać?

Składniki

  • ¾ szklanki mąki
  • 1 kostka masła 200g
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 50g kakao
  • 180g mąki
  • 170g cukru
  • 5 jajek
  • 200ml kawy do nasączenia biszkoptu
  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • 100g czekolady mlecznej 54%
  • 100g masła
  • 200g śmietanki 36%
  • 200g jagód
  • 100g czarnej porzeczki
  • 100g malin
  • 3 płaskie łyżeczki agaru
  • 200g cukru
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Ciasto składa się 2 różnych wypieków i to chyba jedyna trudność jaką napotkacie. Najpierw zrobimy Brownie. W rondelku roztapiamy pokrojone masło i gdy jego połowa ulegnie upłynnieniu, dokładamy tabliczki czekolady i pozwalamy, swobodnie rozpuścić. Na końcu wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z cukrami na jasną masę, a następnie dodajemy czekoladę z masłem. Wsypujemy mąkę, szczyptę soli, i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Blachę nacieramy tłuszczem i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180℃ przez 20 minut.

  2. Biszkopt robimy tak samo jak w tym przepisie tylko dodajemy przesiane kakao i po ostudzeniu nasączamy środek kawą. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    W czasie pieczenia 1 ciasta, w rondelku zagotowujemy owoce z cukrem. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy agar. Odstawiamy do wystygnięcia. W nasączonym biszkopcie wykrawamy małe dziurki, w które wkładamy żel. Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył! Wyrównujemy ciasto, pomiędzy przekładamy kremem i na zewnątrz. Na koniec dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty, a jak macie czas ja niestety nie mam. Listkami z temperowanej czekolady ;) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń