Do góry

Przetwory Przepis na:

Czereśnie marynowane

Czereśnie marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 821 Ocena: 15901

Dodano:

Odsłon: 418

Czereśnie też można tak . W oryginale należy użyć czereśni z ogonkami. Siostra podarowała mi takie więc je zagospodarowałem. Dżemów i frużeliny jeszcze mamy sporo stąd taki przepis.

Składniki

  • 1 kg czereśni
  • Zalewa : 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/4 szklanki białego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyzeczki skórki otartej z pomarańczy
  • kawałek cynamonu
  • pół łyzeczki soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach.
    Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie.
    Zagotowałem szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu , ziela oraz solą.
    Gorącym płynem zalałem czereśnie, zakręciłem słoiki. Pasteryzowałem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń