Śniadania Przepis na:
Domowe croissanty


Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 300ml zimnej wody
- 50 g cukru
- 2 saszetki suchych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 300g miękkiego masła
- 1 jajko roztrzepane
- Nutella
> 6 os. | > 60 min | trudne | tanie |
Przygotowanie
-
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz drożdże, zrobić wgłębienie i wlać wodę. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gdy składniki się już połączą, przełożyć na stolnicę posypaną mąką i zagniatać przez 10 minut. Gdy już zagnieciemy ciasto i wtłoczymy dużo powietrza uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i schować do lodówki na min. 2 godziny.
-
Masło włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia. Wałkiem wałkować masło aż powstanie prostokąt o rozmiarach 20x15 cm. Odstawić do lodówki do schłodzenia.
-
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnice posypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt 20x40 cm. Z papieru przełożyć masło na środku rozwałkowanego ciasta tak, aby przykrywało 1/3 jego powierzchni. Następnie przykryć połowę masła jedną częścią ciasta. Resztę masła przykrywamy drugą częścią masła. Krawędzie ciasta powinny połączyć się na środku. Ciasto złożyć wzdłuż na pół, owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na ok 30 minut.
-
Proces wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć trzy razy w ten sam sposób – rozwałkowując ciasto, kiedy jest złożone – bez dodawania więcej masła. Po trzykrotnym składaniu ciasta, owinąć w folię i schować na noc do lodówki.
-
Następnego dnia rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy w duży prostokąt mierzący ok 60x30 cm. Za pomocą ostrego noża wyrównać brzegi. Przekroić ciasto na pół tak aby otrzymać dwa długie kawałki, (moje croissanty są szerokie i chude, ponieważ przekroiłam ciasto na trzy pasy i trójkąty były szerokie i krótkie, a jednak jak się zrobi trójkąty, wąskie i długie, więcej razy się zwija i po upieczeniu są grubsze), następnie pokroić na trójkąty.
-
Każdy trójką delikatnie rozciągnąć z szerszej strony, nałożyć nutelle i delikatnie zwijać ciasto w rogalik uważając, aby nie dociskać zbyt mocno.
-
Zwijać rogaliki, upewniając się za każdym razem że wierzchołek każdego z trójkątów znajduje się pod spodem. Zgiąć końcówki rogalików do środka. Ułożyć croissanty w dużych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć lekko folią spożywczą posmarowaną olejem i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z solą.
-
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec ok 15-18 minut.
Komentarze do przepisu (2)

ElMar 25 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
I są bardzo pyszne:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 25 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Pysznie wyglądają:)0 Kto głosował? | Odpowiedz