Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy domowy pasztet, przepis w mojej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 439
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37268
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2557
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 196
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 215
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 439
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37268
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2557
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 196
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 215
Składniki
Łopatkę i boczek delikatnie zagotować.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę i gdy cebula będzie już gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się wątróbki.
Łopatkę, boczek oraz wątróbkę z cebulą przestudzić.
Następnie wszystko razem zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki.
Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać.
Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną.
Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą.
Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.
Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu wykałaczkę na około pół minuty, po tym czasie powinna ona być gorąca. Smacznego ;)