Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowy pasztet

Domowy pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1700

Dodano:

Odsłon: 92729

Najlepszy domowy pasztet, przepis w mojej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Składniki

  • 1,5 kg łopatki
  • 0.8 kg boczku
  • 0.4 kg wątróbki drobiowej
  • 7 jajek
  • dwie szczypty gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • smalec do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do obsypania foremki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Łopatkę i boczek delikatnie zagotować.

  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

  3. W między czasie pokroić na mniejsze kawałki wątróbkę i gdy cebula będzie już gotowa dodać ją i smażyć tylko do czasu ścięcia się wątróbki.

  4. Łopatkę, boczek oraz wątróbkę z cebulą przestudzić.

  5. Następnie wszystko razem zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.

  6. Zmielone mięso przyprawić gałką, solą i pieprzem, następnie dodać do niego tłuszcz pozostały po podsmażaniu cebuli i wątróbki.

  7. Dodać żółtka i wszystko razem wymieszać.

  8. Na sam koniec na sztywno ubić białka i delikatnie połączyć z masą mięsną.

  9. Foremki dość grubo wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą.

  10. Do tak przygotowanej foremki przełożyć masę mięsną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około godzinę.

  11. Dobrze upieczony pasztet odchodzi od ścian foremki i jest dość twardy. Aby sprawdzić czy pasztet jest gotowy należy po wskazanym w przepisie czasie wsadzić do pasztetu wykałaczkę na około pół minuty, po tym czasie powinna ona być gorąca.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jaonka 24 marca 2016 Dużo jajek jak na taką ilość mięsa.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

resta100 24 lipca 2015 Skład też mój. Ale żeby był kremowy należy go zmielić 2-3 razy, dodać trochę wywaru z gotowania albo śmietany i piec w kąpieli wodnej

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 24 lipca 2015 Jakbym czytała swój przepis :) robię bardzo podobnie, tyle że wątróbkę preferuję gęsią, mięsa gotuję z marchewką i pietruszką które też mielę i dodaję do pasztetu, a w wywarze rozmaczam czerstwą bułkę, taką z tych zwykłych, nie dmuchanych. Pozdrawiam i u mnie 5. Odpowiedzi: 1 ▼

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń