Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsze drożdżówki do szkolnych sklepików.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1008
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2006
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 472
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1008
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2006
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 472
Składniki
Pół szklanki letniego mleka mieszamy z drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie obieramy i trzemy dynię. Odciskamy z niej sok. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na pół godziny.
Po pół godziny wyjmujemy ciasto z naczynia, w którym rosło. Bardzo krótko zagniatamy. Wałkujemy na cienki placek. Posypujemy cynamonem, cukrem i dynią. Zwijamy w roladę i kroimy na plastry. Dobrze jest posmarować po wierzchu żółtkiem. Pieczemy 170* 35 minut.