Do góry

Desery Przepis na:

drożdżówki z dynią

drożdżówki z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 5646

Dodano:

Odsłon: 2668

Zdrowsze drożdżówki do szkolnych sklepików.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej, 30 g drożdży
  • 250 ml. mleka, 1 jajko
  • 75 ml oleju ( 5 łyżek), 1 cukier waniliowy, 1 łyżka cukru
  • na farsz;
  • 300g startej i odciśniętej dyni, cynamon, łyżka cukru do posypania blatu ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pół szklanki letniego mleka mieszamy z drożdżami i kilkoma łyżkami mąki.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    W między czasie obieramy i trzemy dynię. Odciskamy z niej sok.

    Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy resztę składników.
    Wyrabiamy na jednolitą i gładką masę.

    Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na pół godziny.

  2. Po pół godziny wyjmujemy ciasto z naczynia, w którym rosło.
    Bardzo krótko zagniatamy.
    Wałkujemy na cienki placek.
    Posypujemy cynamonem, cukrem i dynią.
    Zwijamy w roladę i kroimy na plastry.

    Dobrze jest posmarować po wierzchu żółtkiem.
    Pieczemy 170* 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń