Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowsze drożdżówki do szkolnych sklepików.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13154
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2517
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3673
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4601
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13154
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2517
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3673
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4601
Składniki
Pół szklanki letniego mleka mieszamy z drożdżami i kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W między czasie obieramy i trzemy dynię. Odciskamy z niej sok. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy resztę składników. Wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na pół godziny.
Po pół godziny wyjmujemy ciasto z naczynia, w którym rosło. Bardzo krótko zagniatamy. Wałkujemy na cienki placek. Posypujemy cynamonem, cukrem i dynią. Zwijamy w roladę i kroimy na plastry. Dobrze jest posmarować po wierzchu żółtkiem. Pieczemy 170* 35 minut.